هزینه راه اندازی گلخانه چقدر است؟

برای پاسخ به این سوال که هزینه راه اندازی گلخانه چه قدر است، باید این را بدانید که این هزینه بسیار متفاوت می باشد. شروع آن از حدود 70 هزار تومان الی 1 میلیون و پانصد هزار تومان در هر متر می باشد و بستگی به کیفیت و نوع سازه، نوع محصول مورد نظر، اقلیم، منطقه واقع شده و همچنین ذهنیت گلخانه دار، می تواند باز هم متفاوت باشد.

هزینه راه انداری گلخانه

مقدار سرمایه لازم برای احداث گلخانه

از اشتباهات رایج در مورد گلخانه، پایین در نظر گرفتن هزینه های تاسیس و تولید محصولات گلخانه ای نسبت به هزینه  واقعی آن می باشد.

در صورتی که با هزینه کمتری اقدام به احداث گلخانه کنید و یک گلخانه غیر استاندارد را بسازید، آنوقت شک نکنید که نه تنها درآمد پایینی خواهید داشت بلکه متضرر هم می شوید.

همانگونه که اگر بخواهیم بیش از اندازه در احداث گلخانه هزینه کنیم نتیجه بخش نیست، همچنین بیش از حد از هزینه های احداث کم کردن و رعایت نکردن یکسری استاندارد لازم هم نتیجه نخواهد داد و شاید به شکست پروژه ختم شود.

این راهم باید بدانید، حتی اونهایی که قبل از راه اندازی گلخانه و اقدام به تولید از تمام هزینه ها اطلاعات لازم را کسب می کنند و تحقیقات زیادی را در این زمینه انجام می دهند هم پس از اطلاع از هزینه های واقعی و فهمیدن این موضوع که تا چه حد با ذهنیتشان تفاوت داشته است، دچار ترس و نا امیدی می شوند و حتی در صورت علاقه بسیار به تولید گلخانه ای در همان ابتدا جا زده و بیخیال این کار می شوند.

بررسی هزینه های اولیه راه اندازی گلخانه

پما در این مبحث با مثالی عملی در تولید محصولات گلخانه ای با شما در مورد هزینه های اولیه راه اندازی گلخانه و دیگر هزینه های تولیدی صحبت می کنیم.

قبل از شروع هر پروژه که شامل شرح هزینه  و درآمد می شود، نیاز به یک طرح کامل و کلی دارد، که درآن از تمام ریز هزینه ها و درآمد واقعی و همچنین پیدا نمودن نقطه سر به سر درآمد و هزینه ها که با انجام محاسباتی خاص صورت می گیرد، می توان به طور دقیق مشخص کرد که انجام پروژه به صرفه خواهد بود یا نه و اگر به صرفه بود و سرمایه گذاری صورت گرفت تا چه زمانی به بازگشت سرمایه و سوددهی منجر می شود.

ما در این مبحث به حدود هزینه ها و درآمدها می پردازیم. پس در ازای ارائه یک طرح جامع تنها اعداد و ارقامی که از سوی نهادها و ارگانهایی که با احداث گلخانه در ارتباط هستند مثل، ارگان های دولتی و قیمت های مربوط به سازه گلخانه، مقدار محصول تولیدی و ارزش اقتصادی آن که توسط شرکتهای خصوصی تولید کننده محصولات گلخانه ای ارائه می شود را برایتان توضیح داده ایم.

هزینه های اولیه گلخانه

هزینه اخذ پروانه گلخانه

در قدم اول باید به اخذ پروانه تاسیس گلخانه بپردازید. قوانین وزارت جهاد کشاورزی بیان می دارد که متقاضی برای اخذ مجوز مربوطه باید سند حداقل 5000 متر مربع زمین به همراه آب و برق و… را ارائه کرده و گلخانه ای با متراژ 3000 متر مربع را حداقل بخواهد احداث کند، تا با اتمام مراحل قانونی مجوز تاسیس را اخذ نماید.

البته این راهم باید اضافه کرد، گلخانه هایی که مورد پذیرش جهاد کشاورزی هستند به چهار کلاس A ،B ،C  و D تقسیم بندی می شوند و هزینه احداث آنها از A  تا D افزایش میابد.

هزینه های مصرفی گلخانه

برای اینکه بتوانیم محصولات زیادی را در گلخانه پرورش دهیم و از مقاومت سازه در برابر وزش های باد، وزن برف و حوادث غیر مترقبه اطمینان داشته باشیم، باید تمامی استانداردهای لازم جهت احداث سازه گلخانه را رعایت کنیم.

این را هم در نظر داشته باشید، آنچه که تولید محصول را در گلخانه نسبت به فضای باز جدا می سازد، قابلیت کنترل 4 عامل مهم در تولید یعنی، رطوبت، تهویه، نور و درجه حرارت می باشد. در این صورت یک گلخانه دار این انتظار را دارد که گلخانه آن، قابلیت کنترل کردن این 4 مورد را داشته باشد.

هزینه رطوبت، تهویه، نور و درجه هوا

هزینه های آفت زدایی گلخانه

همچنین یک گلخانه باید این قابلیت را دارا باشد تا از نفوذ انواع آفات و بیماری ها به داخل جلوگیری کند و تمام شرایط لازم برای تولید باکیفیت را فراهم نماید. تا اینجای کار متوجه شدیم که یک تولید کننده از گلخانه خود چه انتظاراتی را دارد و حالا نوبت آن رسیده که بفهمیم یک گلخانه استاندارد با چه هزینه هایی در واحد سطح روبرو است.

مقاوم سازی گلخانه

طبق بررسی های که اخیرا در مورد احداث گلخانه ها و یا گلخانه هایی که درحال احداث می باشند و همچنین هزینه های اعلام شده توسط شرکت هایی که در زمینه ساخت سازه های گلخانه ای فعالیت می کنند صورت گرفته به این شرح می باشد که، هزینه ساخت یک متر مربع گلخانه با در نظر گرفتن رعایت استانداردهای لازم در جهت تولید محصولات با کیفیت و توجیه پذیر در حدود، 3000000 الی 9500000 ريال می باشد.

که عبارت است از، ساخت فوندانسیون، خرید لوازم، لوله، اتصالات پوشش گلخانه و…

قیمت های ذکر شده به دلیل کیفیت متنوع و نوع مواد بکار رفته در سازه گلخانه می تواند بسیار متفاوت باشد. در ساخت گلخانه ها می توان از لوله های گالوانیزه دارای سایز متفاوت و یا پوشش های مختلفی از جمله پلی اتیلن، شیشه و یا پلاستیک های یو وی دار استفاده کرد که هر کدام از آنها دارای هزینه های متفاوتی در ایجاد سازه گلخانه برخوردار هستند.

درکل باید این را گفت، گلخانه ای را می توان مناسب نامید که دارای مقاومت بالایی در شرایط مختلف آب و هوایی باشد و در صورت احداث بتواند به حداقل نیازهای تولید پاسخ دهد.

بررسی هزینه احداث گلخانه

به طور کلی هزینه احداث گلخانه تونلی از متری 900000 ريال تا 2000000 ريال می باشد و گلخانه طرح ایرانی از متری 1500000 تا 6000000 ريال و گلخانه طرح اسپانیایی از متری 4000000 تا 10000000 ريال است.

هنگامی که کار احداث سازه یا اسکلت گلخانه و پوشش گلخانه را به اتمام رساندید، حالا نوبت نصب سیستم های حرارتی، سرمایش و گرمایش، تهویه و نور می باشد. به کمک این تجهیزات تولید کننده می تواند در صورت وجود هرگونه شرایط اقلیمی که در بیرون از گلخانه حاکم باشد، شرایط داخلی گلخانه را جهت تولید مطلوب محصولات در حد ایده آل نگه دارد. بنابراین همانطور که متوجه شدید، تفاوت تولید در گلخانه و تولید در فضای باز دراین است که در گلخانه می توان شرایط محیطی را کنترل نمود، اما در فضای باز کنترل این شرایط بدست شما نخواهد بود.

در نتیجه مکان های محصور شده که در آن نتوان شرایط محیطی تولید محصول را کنترل کرد نمی توان گلخانه نامید بنابراین گلخانه به محیطی گفته می شود، که فضای پیرامون آن مثل رطوبت، تهویه، نور و درجه حرارت را بتوان مورد  کنترل قرار داد.

نصب هیتر، نصب کانال هایی که برای انتقال هوای گرم تولید شده در گلخانه به منظور گرم کردن محیط در زمستان بکار می رود، نصب پد و فن تبخیری جهت ایجاد سرما در فصل گرم سال، نصب فن های سیرکوله و ایجاد دریچه به جهت تهویه، نصب پرده های سایه انداز و پرده های سیوینگ برای ذخیره انرژی گرمایی و کنترل مقدار نور ورودی، ایجاد سیستم مه پاش برای ایجاد رطوبت لازم، نصب سیستم دیگ بخار برای ایجاد گرما و سیستم سرمایش برای بستر کشت گیاهانی مانند، آلسترومیا، همه در گلخانه انجام می شود.

تهیه تجهیزات یکی از هزینه راه اندازی گلخانه

تمامی تجهیزات و لوازم گفته شده در بالا برای یک گلخانه لازم و ضروری می باشد. یک فرد عادی شاید درکی از لزوم وجود این تجهیزات را نداشته باشد اما تفاوت بزرگ گلخانه های استاندارد و غیر استاندارد در وجود چنین تجهیزاتی است. زیرا بدون این تجهیزات یک گلخانه قادر نخواهد بود محصولاتی با کیفیت را تولید کند چون در گلخانه های غیر استاندارد ایجاد چنین تجهیزاتی عملا امکان پذیر نمی باشد.

برای درک بهتر با این مثال که فصل زمستان را تصور کنید، وقتی دمای هوا در بیرون از گلخانه حتی به 20 درجه زیر صفر نیز می رسد آنوقت چگونه می توان با یک پوشش و بخاری های ساده دمای گلخانه را به 20 درجه بالای صفر رساند، یا اینکه در فصل تابستان گلخانه ای که تجهیزات سرمایشی کافی را نداشته باشد دمای آن به 40 درجه بالای صفر می رسد و این به معنی از بین رفتن کامل گیاهان است که در این صورت ضرر مالی زیادی را برای گلخانه دا تحمیل می کند.

تجهیزات گلخانه

کشت گیاهان در گلخانه

مورد بعدی، نوع کشتی می باشد که در گلخانه انجام می گیرد. در کشورهای پیشرفته مدت هاست که کشت خاکی منسوخ شده و در هیچ گلخانه ی مدرنی دیگر این نوع کشت اجرا نمی شود چرا که به جای آن از یک روش اقتصادی مثل کشت هیدروپونیک بهره برده می شود.

شاید در عمل، کشت هیدروپونیک نیاز به صرف هزینه و سرمایه گذاری بیشتری داشته باشد، اما مزیت های زیاد آن سبب شده تا بیشتر تولید کنندگان به سمت این نوع کشت روی بیاورند.

مزیت های کشت هیدروپونیک

باید توجه داشته باشید که در هنگام راه اندازی گلخانه ، کشت هیدروپونیک دارای مزایای زیادی می‌باشد که در ادامه چند مورد از این مزیت‌ها را شرح داده ایم:

  • قابلیت کاشت بیشتر بوته در واحد سطح
  • راندمان 50 درصدی افزایش محصول در واحد سطح
  • عدم آسیب دیدگی از لحاظ بیماری و آفات خاکزی
  • کاهش هزینه های مربوط به تغذیه خاکی گیاه و صرفه جویی در هدر رفت مواد غذایی
  • افزایش کیفیت محصول به دلیل شیوه های کنترلی کشت هیدروپونیک

با وجود چنین مزیت هایی در کشت هیدروپونیک کارشناسی را پیدا نخواهید کرد که کشت هیدروپونیک را به کشت خاکی ترجیح ندهد و توصیه نکند. درست است که سرمایه گذاری اولیه در کشت هیدروپونیک بیشتر می باشد، ولی با در نظر گرفتن مزایایی مثل افزایش محصول در واحد سطح چنین هزینه ای به صرفه خواهد بود و توجیه پذیر است.

این را هم باید اضافه کرد که خیلی از محصولاتی که در بازار موجود هستند و توسط کشت خاکی تولید می شوند از کیفیت و مرغوبیت مورد انتظار مصرف کننده ها برخوردار نمی باشند. همچنین گلخانه های دارای کشت هیدروپونیک این قابلیت را دارند که بتوان چندین محصول را در زمان های مختلف و با توجه به نیاز بازار تولید کرد.

بررسی هزینه های کشت در گلخانه

در ادامه چند مورد هزینه هایی که مربوط به بستر کشت هیدروپونیک در واحد سطح می باشد را ذکر کرده ایم:

  1. مسطح کردن 100 درصدی خاک و ایجاد راهروهای بتونی
  2. ایجاد پایه های فلزی جهت قرار گیری گلدان ها و جعبه های مخصوص کشت
  3. خرید گلدان و پر کردن این گلدان ها با انواع بستر های موجود
  4. احداث شبکه های لوله کشی آب گرم برای گلدان ها
  5. سیستم آبیاری مجزا برای هر گیاه
  6. ایجاد شبکه هوشمند تغذیه گیاهان
  7. به منظور کنترل سیستم های سرمایشی و گرمایشی ویا تهویه اقدام به نصب سنسور نماییم
  8. ایجاد سیستم برق اضطراری با خرید دستگاه های مربوطه
  9. نصب سیستم های مربوط به برنامه ریزی جهت تغذیه گیاه که سبب کاهش خطای انسانی می شود

کشت در گلخانه

کلام پایانی

در آخر هزینه های انجام شده در گلخانه، هزینه مربوط به کاشت محصول می باشد که به عنوان مثال، برای گل رز شاخه بریده به ازای هر متر مربع باید تعداد 7 عدد پایه اصلاح شده وارداتی کاشته شود. هزینه کاشت گیاهانی که در مدت یک سال کاشته می شوند مثل، صیفی جات کمتر است، اما در مورد پایه گل رز که می توان آن را به صورت متوالی و به مدت 5 تا 6 سال کاشت نمود، با سایر محصولات برابر می باشد.

در مطلب فوق که برای تاسیس گلخانه ای با محصول پیش فرض گل رز توضیح داده شد، تمام هزینه های جاری که شامل، سوله بسته بندی، امتیازاتی مانند آب و برق، سرمایش و غیره که یک تولید کننده بتواند در تمام شرایط اقدام به تولید محصولی با کیفیت نماید و حتی انتخاب سازه و سرمایه فرد برای علاقه مندان تا حدودی مشخص و جهت تصمیم گیری های بعدی نیز توضیحاتی داده شده است.

سوالات متداول هزینه راه اندازی گلخانه

  1. در هنگام راه اندازی گلخانه باید چه هزینه‌هایی را در نظر داشت؟
    به طور کلی هنگام احداث گلخانه هزینه‌هایی اعم از هزینه آفت زدایی، اخذ پروانه گلخانه، هزینه‌های مصرفی، تجهیزات، هزینه‌های مقاوم سازی گلخانه و هزینه کشت گیاهان وجود دارد.
  2. بهترین روش کشت گیاهان گلخانه در هنگام ره اندازی چه می‌باشد؟
    باید توجه داشته باشید که به صرفه ترین روش کشت گیاهان در هنگام احداث روش هیدروپونیک می‌باشد.
  3. کشت در گلخانه چه هزینه هایی را به همراه دارد؟
    هزینه های کشت در گلخانه شامل مواردی همچون ایجاد شبکه غذایی گیاهان، شبکه‌های لوله کشی، خرید گلدان و بستر مناسب برای گیاهان،  می‌باشد.