چه روش هایی برای رطوبت سنجی در گلخانه وجود دارد؟

بهتر است بدانید که رطوبت سنجی در گلخانه یک امر بسیار مهم و ضروری است به طوری که کنترل رطوبت گلخانه در فصول پاییز و بهار بسیار دشوار است، زمانی که دما و رطوبت بیرون مشابه دمای داخل گلخانه است، رطوبت هوا در هوای یخبندان به احتمال زیاد رخ نمی دهد، زیرا رطوبت نسبی هوای بیرون بسیار کم است؛ در ادامه مطلب به روشهای رطوبت سنجی در گلخانه به طور کامل پرداخته ایم.

روشهای رطوبت سنجی در گلخانه

روش های تامین رطوبت در گلخانه

باید توجه داشته باشید که روش های بسیار زیادی وجود دارد که با استفاده از آن‌ها می‌توان به تامین رطوبت گلخانه پرداخت؛ در ادامه چند مورد از این روش ها را به طور کامل توضیح داده ایم:

استفاده از مه ساز برای تولید رطوبت در گلخانه

دستگاه های بسیار زیادی همچون مه ساز‌ها یا همان رطوبت ساز‌ها می‌توانند در تامین دما و رطوبت گلخانه تاثیر بسیار زیاد و چشمگیری داشته باشند. مه ساز ها در مدل های گوناگونی وجود دارند که شما عزیزان می‌توانید با تماس به کارشناسان فروش سازو کشت به راهنمایی خرید مه ساز مورد نظرتان برای تامین رطوبت گلخانه بپردازید.

 تولید رطوبت در گلخانه با مه ساز

بکارگیری ظروف پر از آب

اگر قصد دارید برای تامین رطوبت گلخانه خود از روش های قدمی استفاده نمایید، بکارگیری ظروف پر آب یکی از بهترین روش‌ها می‌باشد. در این روش تعداد زیادی ظرف آب در گلخانه قرار داده می‌شود تا رطوبت گلخانه به صورت سنتی تامین شود.

ایجاد رطوبت در گلخانه با فن تهویه

فن های تهویه نقش بسیار مهم و اساسی‌ای در تامین رطوبت گلخانه دارند به طوری که هنگام بالا بودن رطوبت گلخانه این فن ها مقداری از رطوبت را به بیرون خارج کرده تا رطوبت داخل گلخانه تامین شود و در شرایطی که رطوبت کم باشد نیز عکس این موضوع انجام می‌شود.

فن تهویه گلخانه

آبیاری یکی از روش ها تامین رطوبت گلخانه

یکی از روش هایی که با استفاده از آن می‌توانید به تامین رطوبت مورد نیاز در گلخانه خود بپردازید آبیاری می‌باشد؛ باید توجه داشته باشید که روش های گوناگونی برای آبیاری گلخانه وجود دارد که این امر نیز می‌تواند در بازدهی رطوبت گلخانه شما تاثیر گذار باشد.

بهتر است بدانید که آبیاری بیش از اندازه نیز می‌تواند به گیاهان و یا محصولات شما آسیب بزند بنابر این از این روش می‌توان گاهی اوقات و با توجه به استاندارد‌های لازم استفاده نمایید.

معرفی بهترین رطوبت سنج برای گلخانه

به طور کلی رطوبن سنج های بسیار زیاد و با کیفتی در بازار وجود دارند که کمک می‌کنند تا به روشهای رطوبت سنجی در گلخانه بپردازید؛ در ادامه به معرفی بهرتین رطوبت سج های موجود در بازار پرداخته ایم.

رطوبت سنج دستی

رطوبت سنج های الکترونیکی دستی که رطوبت نسبی را نشان می دهند راحت تر از روان سنج های لامپ مرطوب هستند؛ باید تجه داشته باشید که دمای لامپ مرطوب اندازه‌گیری مفیدتری برای سیستم‌های خنک‌کننده تبخیری است، زیرا مستقیماً دمایی را که هوا می‌تواند به تنهایی با خنک‌سازی تبخیری خنک شود، تعیین می‌کند.

در برخی از رطوبت سنج های الکترونیکی گزینه ای برای نمایش دمای لامپ مرطوب دارند.

رطوبت سنج دستی

سنسورهای بی سیم دما و رطوبت

دماسنج بی سیم وسیله ای است که از امواج رادیویی برای برقراری ارتباط با ایستگاه پایه استفاده می کند، سپس ایستگاه پایه دمای فعلی را نمایش می دهد. برای رطوبت سنجی در گلخانه این دستگاه می‌تواند یک گزینه مناسب باشد.

سنسورهای بی سیم دما و رطوبت گزینه دیگری هستند و برای عملیات گلخانه ای بزرگتر مناسب هستند. سیستم نظارت بی سیم دمای گلخانه از حسگرهای بی سیم دما و رطوبت، جمع آوری کننده داده و یک سرور مدیریت تشکیل شده است. باید توجه داشته باشید که معمولا سنسورهای نصب شده در داخل گلخانه برای جمع آوری داده های محیطی استفاده می‌شوند.

دماسنج گلخانه ای آنالوگ سنتی

دماسنج ها در دو نوع هستند: مدل های سنتی و مدل های بی سیم. دماسنج های سنتی مایع آنالوگ ساده تر یا اعداد بزرگ برای خواندن هستند. آنها برای اندازه گیری دمای گلخانه استفاده می شوند و معمولاً هیچ ویژگی دیگری ندارند. این یک گزینه مقرون به صرفه عالی هنگام شروع است.

دماسنج آنالوگ گلخانه

دماسنج خاک مادون

دماسنج که دمای یک جسم را با استفاده از اشعه مادون قرمز اندازه گیری می کند به عنوان دماسنج مادون قرمز شناخته می شود. باید توجه داشته باشید که این رطوبت سنج می تواند دمای جسم را بدون لمس فیزیکی آن تعیین کند.

اندازه گیری دمای سطحی که گیاه روی آن رشد می کند. این دما می تواند برای گیاهانی که به دمای سرد حساس هستند مهم باشد، زیرا می تواند به محافظت از آنها در برابر آسیب سرما کمک کند. این امر تضمین می کند که گیاهان شما در معرض دمای سرد قرار نگیرند.

دلایل استفاده از رطوبت سنج در گلخانه

رطوبت در گلخانه ها برای به حداقل رساندن انتشار پاتوژن قارچی مانند بوتریتیس و سفیدک پودری و تنظیم تعرق کنترل می شود. تجمع رطوبت می تواند یک مشکل بزرگ در گلخانه هایی باشد که برای تولید گیاهان استفاده می شوند؛ در رطوبت نسبی بالا، خطر متراکم شدن برگها زیاد است و بنابراین خطر ابتلا به بوتریتیس و سایر بیماریهای قارچی افزایش می یابد.

قارچ های کمی وجود دارند که در رطوبت نسبی کم رشد می کنند، مقدار رطوبت موجود در هوا بر میزان تعرق گیاهان تأثیر می‌گذارد. که وظیفه انتقال آب و مواد غذایی از ناحیه ریشه به سایر قسمت های گیاه را بر عهده دارد.

وقتی سطح رطوبت خیلی زیاد یا خیلی کم باشد، تعرق کند می شود و از سلامت، رشد و نمو گیاه جلوگیری می کند. به عنوان یک راهنمای کلی، اغلب توصیه می شود که رطوبت نسبی گلخانه بین 65 تا 75 درصد در طول شب و 80 تا 90 درصد در طول روز برای رشد گیاه سالم حفظ شود.

دلایل استفاده از رطوبت سنج گلخانه

چگونه بهترین دماسنج گلخانه ای را انتخاب کنم؟

هنگام انتخاب بهترین دماسنج گلخانه ای برای نیازهای خود، باید به چند نکته توجه داشته باشید که در اینجا برخی از مهم ترین عواملی که باید در نظر گرفته شوند شرح داده  شده است:

نمایشگرهای دیجیتال LCD

برخی از رطوبن سنج ها یا دما سنج ها فقط حداکثر قرائت را می‌گیرند، در حالی که برخی دیگر حداکثر و حداقل را نشان می‌دهند. اگر می‌خواهید دمای بالا و پایین گلخانه خود را ردیابی کنید، رطوبت سنجی را انتخاب کنید که هر دو نوع را اندازه گیری کند.

بررسی مانیتور رطوبت سنج

برخی از دماسنج ها فقط دما را اندازه گیری می کنند در حالی که برخی دیگر رطوبت را نیز اندازه گیری می کنند. اگر می‌خواهید سطوح رطوبت گلخانه خود را ردیابی کنید، دماسنج با نمایشگر رطوبت را انتخاب کنید.

مزایای استفاده از دماسنج گلخانه ای

باید توجه داشته باشید که استفاده از رطوبت سنج در  گلخانه دارای مزایای بسیار زیادی می‌باشد که در ادامه چند مورد از این مزیت ها را شرح داده ایم:

  • می تواند به شما کمک کند گیاهان خود را سالم نگه دارید.
  • می توانید با حفظ دمای داخل گلخانه خود در سطح عالی از هدر رفتن انرژی جلوگیری کنید.
  • با نظارت بر دمای داخل گلخانه خود، می توانید اطمینان حاصل کنید که گیاهان شما شرایط رشد ایده آل را دارند.

مزایای استفاده از دماسنج گلخانه

نکات مهم هنگام رطوبت سنجی گلخانه

هنگام انتخاب یک دماسنج گلخانه ای مناسب، چند گزینه مختلف وجود دارد. همانطور که می‌دانید دماسنج ها به شما این امکان را می دهند که سطح دما و رطوبت را در داخل و خارج گلخانه خود ردیابی کنید. در ادامه مطلب به بررسی نکات مهم هنگام انجام روشهای رطوبت سنجی در گلخانه پرداخته ایم:

محدوده دما: اطمینان حاصل کنید که دماسنج دارای طیف وسیعی از دما است که می تواند اندازه گیری کند.

قرائت رطوبت: دماسنج همچنین باید بتواند سطوح رطوبت را بخواند.

ضد آب و هوا: اگر به مانیتوری نیاز دارید که در فضای باز باشد، مطمئن شوید که دماسنج ضد آب و هوا است.

محدوده انتقال: محدوده انتقال میزان فاصله ای است که دماسنج می تواند قرائت های خود را ارسال کند. اطمینان حاصل کنید که محدوده انتقال کافی برای ردیابی سطوح دما و رطوبت خانه شما دارد.

سوالات متداول روشهای رطوبت سنجی در گلخانه

چگونه رطوبت گلخانه را اندازه گیری می کنیم؟
برای تعیین رطوبت نسبی می توان از روان سنج تنفسی، روان سنج اسلینگ یا رطوبت سنج الکترونیکی استفاده کرد. تفاوت بین سایکرومتر اسلینگ و سایکرومتر تنفسی در نحوه تامین جریان هوا است.

روش‌های رایج برای اندازه گیری رطوبت چیست؟
رطوبت سنج دستگاهی است که برای اندازه گیری رطوبت استفاده می شود. رطوبت سنج ها در دو نسخه آنالوگ و دیجیتال عرضه می شوند، اما رطوبت سنج های مدرن و دیجیتال دقیق تر هستند، بنابراین امروزه بیشترین استفاده را دارند.

آیا برای گلخانه به رطوبت سنج نیاز دارم؟
استفاده از دماسنج گلخانه ای و رطوبت سنج به شما این امکان را می دهد که دو متغیر مهم در رشد گیاه که شامل دما و رطوبت هستند را کنترل کنید.