آموزش کود دادن به گیاهان آپارتمانی

باید توجه دشاته باشید که کود دادن به گیاهان آپاتمانی از قدیم تا کنون از ارزش بسیار زیادی برخوردار بوده است، دانستن اینکه چرا، چه چگونه و چه زمانی به تقویت گیاهان خود بپردازید دارای اهمیت زیادی است؛ در ادامه این مطلب قصد داریم به آموزش کود دادن به گیاهان آپارتمانی به طور کامل بپردازیم.

معمولا کوددهی گیاهان به منظور کمک به رشد و سلمت گیاهان می‌باشد، به همین دلیل باغبان‌ها برای داشتن محصولات باکیفیت به اصول کوددهی به گیاهان آپارتمانی توجه بسیار زیادی دارند. در ادامه به بررسی کامل این موضوع و دلایل اصلی استفاده از کودها برای گیاهان آپارتمانی پرداخته ایم.

مراحا کوددهی گیاهان اپارتمانی

سه عنصر شیمیایی اصلی در همه کودهای مخلوط یافت می شود

باید توجه داشته باشید که برای داشتن کودی مطلوب و کمک به رشد گیاهان باید 3 عنصر اصلی در کودهای شما وجود داشته باشد که در ادامه آن‌ها را شرح داده ایم:

  1. N نیتروژن با تحریک تولید کلروفیل (ماده شیمیایی اصلی درگیر در فتوسنتز و نحوه تبدیل گیاهان نور خورشید به غذا) باعث رشد سالم برگ می شود.
  2. P فسفر از رشد شدید ریشه ها، ساقه ها، شکوفه ها و میوه ها حمایت می کند.
  3. K پتاسیم نقش کلیدی در کمک به گیاهان در هضم و ساخت غذاهای خود دارد.

چرا گیاهان به کود نیاز دارند؟

همه مواد مغذی ضروری برای رشد گیاه در خاک وجود دارند یا در هوا شناور هستند، پس کوددهی چه فایده ای دارد؟ نکته این است که همه گیاهان نمی توانند به مواد مغذی کلیدی موجود در خاک یا هوا دسترسی داشته باشند. هر نوع خاک ترکیبی از مواد مغذی خاص خود را دارد، بنابراین قبل از اینکه گیاه به چه کودهایی نیاز داشته باشد، باید خاکی که گیاه در آن رشد می کند را در نظر بگیریم.

فعالیت‌هایی مانند کشاورزی فشرده، ساخت و ساز و ترافیک می‌توانند شیمی و ساختار خاک را تغییر دهند و مواد مغذی مورد استفاده گیاهان را محدود کنند. در برخی موارد، مواد مغذی به طور طبیعی برای شروع وجود ندارند یا به مرور زمان از بین رفته اند. به همین دلیل افراد باید عناصری را که خارج از دسترس گیاهان هستند دوباره تامین و جایگزین نمایند که کوددهی گیاهان آپارتمانی یکی از اصلی ترین آن‌ها است.

توجه دشاته باشید گاهی اوقات ممکن است بیش از حد به گیاهان خود تغذیه کنید، کود بیش از حد می تواند به گیاهان شما آسیب برساند و حتی ممکن است آنها را بکشد. قبل از استفاده از هر کود، ایده خوبی است که خاک خود را آزمایش کنید تا بتوانید نوع و فرمول متناسب با نیاز گیاهان خود را انتخاب کنید تا بتوانید گیاهانی سالم و سرحال داشته باشید.

نحوه کوددهی به گیاهان آپارتمانی چگونه است؟

بهتر است بدانید که کوددهی به گیاهاان آپارتمانی دارای روش‌های گوناگون و مجزایی می‌باشد که در ادامه مطلب این روش ها را به طور کامل بررسی کرده ایم:

کوددهی به گیاهان با استفاده از کودهای دانه ای

به طور کلی در این روش کودهای دانه ای غذا را به آرامی به گیاه می رسانند اما مزیت طول عمر را دارند. این روش که مناطق وسیعی را به خوبی پوشش می دهد.

این تکنیک که مواد مغذی را برای گیاهان منفرد مانند درختچه ها و گیاهان چند ساله فراهم می کند، به صورت دستی با کودهای دانه ای انجام می شود. به سادگی کود را در اطراف پایه گیاه بمالید و تا خط قطره امتداد دهید. برای سبزیجات، کود را در نواری موازی با ردیف کاشت قرار دهید.

کودهای دانه ای

بکارگیری کودهای مایع برای تقویت گیاه

یکی از بهترین روش‌ها برای کود دادن به گیاهان، استفاده از کودهای مایع می‌باشد؛ بکارگیری محلول‌های تقویت کننده گیاه می‌تواند در کمترین زمان ممکن به رشد و پرورش گیاه شما کمک نماید. برای استفاده از کودهای مایع، با توجه به دستورالعمل درج شده بر روی محصول و مقدار مورد نیاز آن را در گلدان گیاه خود ریخته و سپس در صورت نیاز گیاه را آبیاری نمایید.

گاهی اوقات برای جذب سریع عناصر کمیاب مانند آهن توسط گیاهان از روش محلل پاشی استفاده می‌شود که تنها فرق این روش با روش بالا این است که کودهای مایع به جای روی خاک روی برگ گیاهان اعمال می شود که در این روش می‌توان تاثیرات مثبت را روی گیاه سریع تر مشاهده کرد.

کود مایع برای گیاهان

گیاهان برای رشد به چه چیزی نیاز دارند؟

همانطور که گفته شد سه عنصر ضروری که همه گیاهان به آن نیاز دارند عبارتند از نیتروژن، فسفر و پتاسیم – یا NPK که نسبت آنها به صورت اعداد روی بسته بندی ذکر شده است. به عنوان مثال، یک کود همه منظوره با برچسب 20-20-20 به این معنی است که هر عنصر شیمیایی – N، P و K – 20 درصد وزنی در فرمول کل دارد.

باید توجه داشته باشید که درصد عناصر به نسبت های مختلف برای پاسخگویی به نیازهای مختلف کود ارائه می شود؛ اگر به دنبال افزایش تولید گل هستید، مخلوطی مانند 15-30-15 می خواهید که دارای فسفر زیادی برای رشد گل است. اگر می خواهید گیاه خود را سبز کنید، ترکیبی مانند 25-6-4 را انتخاب کنید که دارای نیتروژن بالایی است. بهتر است بدانید که بسیاری از کودها برای گیاهان خاصی مانند گل رز، پیاز یا سبزیجات فرموله می شوند.

امروزه تعداد زیادی کود ارگانیک و غیر آلی در دسترس هستند در حالی که بیشتر کودهای معدنی تجاری تولید می شوند، گزینه های کمی برای باغبان ارگانیک وجود دارد. بسیاری بر روی آماده به کار قدیمی، کود حیوانی و کمپوست تکیه می کنند که اگرچه ارگانیک و برای خاک سازی خوب هستند، اما در واقع حاوی مواد مغذی کمی هستند.

نحوه انتخاب کود مورد نیاز برای کوددهی گیاهان آپارتمانی

دو نوع کود برای باغبان خانگی وجود دارد: دانه ای و محلول در آب. هر نوع مزایا و معایبی دارد. کودهای گرانولی غذا را به آرامی به گیاه می رسانند اما مزیت طول عمر را دارند. از آنجایی که قبل از اینکه گیاه بتواند از آنها استفاده کند، باید توسط آب تجزیه شوند، کودهای دانه ای به سرعت انواع محلول در آب از خاک خارج نمی شوند. کودهای محلول در آب سریع‌تر عمل می‌کنند اما زودگذرتر هستند، به این معنی که باید بیشتر از نوع دانه‌ای استفاده شوند.

هر دو نوع کود موثر هستند، بنابراین کودی که انتخاب می کنید بستگی به این دارد که آیا می خواهید گیاهان خود را سریع اما مکرر اصلاح کنید یا یک تغذیه طولانی مدت برای گیاه خود در نظر بگیرید. برای آن دسته از افرادی که خیلی سرشان شلوغ است هیچ چیز بهتر از کودهای دانه‌ای با انتشار زمان است، که برخی از آنها تنها به یک بار مصرف هر شش تا نه ماه نیاز دارند.

می‌توانید کودهای دانه‌ای و محلول در آب را به روش‌های مختلفی اعمال کنید، اما در هنگام انجام این کار حتماً از چند دستورالعمل کلی پیروی کنید:

  • از مصرف کود در روزهای بادی یا بارانی خودداری کنید، این می تواند باعث نابجا و بی اثر شدن آن شود.
  • هنگام استفاده از کود دانه ای، همیشه مطمئن شوید که کود را از برگ های گیاه جدا کنید تا از سوختگی جلوگیری شود.
  • زمانی که خاک بسیار خشک است هرگز از کود دانه ای استفاده نکنید و برای جلوگیری از سوختگی گیاه پس از استفاده آن را به طور کامل آبیاری کنید.

کود دهی مناسب گیاهان

زمان مناسب برای کود دادن به گیاهان آپارتمانی

دانستن زمان کوددهی گیاهان آپارتمانی به اندازه استفاده از کود مناسب مهم است. اگر کود را در زمانی که گیاه می تواند از آن استفاده کند استفاده نکنید، کود دادن به گیاهان فایده ای ندارد. بیشتر گیاهان چند ساله و یکساله، سبزیجات و چمنزارها اگر در اوایل بهار با کود دانه ای متعادل تغذیه کنید، به شما پاداش خوبی می دهند. با این حال از کود دهی قبل از باران های بهاری خودداری کنید زیرا مواد مغذی به سادگی از خاک خارج می شوند.

درختان و درختچه‌ها، به‌ویژه آنهایی که گل می‌دهند، یک دوز کود دانه‌ای متعادل را در بهار و دیگری در پاییز دوست دارند، اواخر پاییز نیز زمان خوبی برای کود دادن به گیاهان است، به خصوص اگر برای اولین بار است که آنها را می کارید. یک قاشق چای خوری کود به گیاهان خود اضافه نمایید تا اهد تقویت آن‌ها به مرور زمان بشوید.

گل رز اشتهای سیری ناپذیری دارد. برای شادابی آنها، در فصل گلدهی هر هفت روز یکبار به آنها کود محلول بدهید. توجه داشته باشید که تنها به گیاهانی که به خوبی تثبیت شده اند تغذیه کنید، کود دادن به دانه ها یا نهال های ریز باعث سوختگی کود می شود.

سوالات متداول اصول کوددهی به گیاهان آپارتمانی

هر چند وقت یک بار باید گیاهان داخل خانه را کود داد؟
هنگام استفاده از کودهای فرموله شده برای گیاهان آپارتمانی، با غلظت مشخص شده روی برچسب مخلوط کنید. دفعات استفاده به محصول بستگی دارد و از هر 2 هفته تا 3 تا 4 ماه یکبار متغیر است . دستورالعمل های برچسب را با دقت بخوانید و دنبال کنید. کود دهی را فقط زمانی انجام دهید که گیاهان آپارتمانی به طور فعال رشد می کنند.

عنصر اصلی در کود چیست؟
این سه عدد نشان دهنده مواد مغذی اولیه نیتروژن N، فسفر P، پتاسیم K  هستند. این برچسب که به عنوان درجه کود شناخته می شود، یک استاندارد ملی است. یک کیسه کود 10-10-10 حاوی 10 درصد نیتروژن، 10 درصد فسفات و 10 درصد پتاس است.

زمانی نباید به گیاهان داخل خانه کود داد؟
به طور کلی بهتر است از اواخر اسفند تا اواسط شهریور هر دو تا سه هفته یکبار به گیاهان خود تغذیه بدهید و پس از آن کود ندهید.