کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

انتخاب یک سیستم مناسب جهت کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

ازجمله سیستم های موجود به منظور کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی ، غرقابی می باشد. که شامل غوطه ور شدن گیاه در محلول غذایی است و پس از آن محلول زهکشی می شود.

شیوه های مختلف کشت هیدروپونیک

  • روش غوطه وری

این سیستم ساده می باشد و مناسب محصولات کوچکی مثل گوجه گیلاسی و… است.

  • روش مولتی فلو

یک پله از غوطه وری بالاتر است و درحالی که ساخت دشواری دارد، اما سبب می شود گیاهان بیشتری را در بر بگیرد.

  • روش کشت نواری

طرز کار آن به این گونه است که محلول غذایی توسط یک لوله شیب دار به ریشه معلق گیاه می رسد. این روش هزینه نسبتا بالایی داشته ولی بیشتر تولیدکنندگان به آن علاقه مند هستند. این عمل به طور چرخشی تکرار می شود.

انتخاب محلی مناسب برای کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

محل مناسب کشت گوجه فرنگی

سیستم های کشت هیدروپونیک برای اینکه به خوبی عمل کنند نیازمند مراقبت دائمی هستند. به منظور تنظیم بهتر نور و دما در سیستم هیدروپونیک توصیه می شود، که آن رانزدیک به پنجره نصب نمایید.

پر کردن یک ظرف بزرگ با آب جهت مخزن کشت هیدروپونیک

مخزن کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

بهتر است برای جلوگیری از رشد جلبک، یک ظرف پلاستیکی انتخاب نمایید.هرگیاه گوجه فرنگی به حدودا 11.5 لیتر محلول غذایی نیازمند است. به دلیل اینکه گیاه های گوجه فرنگی آب را سریعا مصرف می کنند، از ظرفی که میزان دوبرابر بیشتر آب را در خود حفظ می کند استفاده کنید.

توجه داشته باشید، که ظرف های مورد استفاده را به خوبی با آب و صابون شستشو دهید و سعی کنید از آبی استفاده نمایید که سختی و املاح کمی داشته باشد.

قرار دادن یک سینی در قسمت فوقانی مخزن

سینی در کشت هیدروپونیک

این سینی که در سیستم غوطه وری مورد استفاده قرار می گیرد به صورت منظم مواد غذایی را به سمت ریشه گیاه گوجه فرنگی هدایت می کند. سینی را محکم کرده و در سمت فوقانی مخزن نصب کنید تا آب اضافی را به پایین هدایت کند.

نصب پمپ آب

پمپ آب در کشت هیدروپونیک

برای اینکه بتوانید آب و محلول غذایی را به سمت سینی حاوی ریشه گیاه هدایت کنید، نیاز به یک پمپ مناسب دارید. همچنین دقت داشته باشید از یک پمپ فشار قوی و تست شده استفاده نمایید.

نصب لوله های آب در بین مخزن و سینی جهت کشت گوجه فرنگی

جایگذاری پمپ آب

میتوانید از لوله هایی با قطر 1.25 سانتی متری و یا هر لوله ای که درون کیت خریداری شده هیدروپونیک است، استفاده نمایید. ما بین پمپ آب و سینی یک لوله قرار دهید، تا به این ترتیب سینی تا حدی که ریشه گیاه قرار دارد، غرق آب  بشود.

برای افزایش مقدار گردش آب می توانید، لوله های ورودی و خروجی را در جهت مخالف هم در سینی قرار دهید.

نصب لوله های سریز به منظور بازگشت آب به مخزن

لوله برگشتی پمپ

لوله دوم که از جنس پی وی سی می باشد را توسط یک لوله سریز به سینی متصل کنید و در ارتفاع پایین تر از ریشه قرار دهید. زمانی که سطح آب به آن رسید، بوسیله لوله سریز به مخزن برمی گردد.

نکته: قطر لوله سریز بهتر است از قطر لوله ورودی پمپ بیشترباشد تا مانع از جاری شدن آب شود.

متصل کردن تایمر به پمپ

تایمر آبیاری در کشت هیدروپونیک گوجه فرنگیاز یک تایمر ساده مانند تایمر وسایل روشنایی نیز می توان استفاده کرد. تایمر باید این قابلیت را داشته باشد تا بتوان آن را برای تنظیم مقدار مورد نیاز محلول در زمان های مختلف تنظیم کرد. توصیه ما، تایمر 15 آمپری دارای پوشش ضد آب می باشد.

تست سیستم هیدروپونیک

تست سیستم هیدروپونیک

با روشن کردن پمپ آب و بازدید مقدار جریان آب می توانید پمپ آب و یا لوله ها را تنظیم نمایید. مثلا در صورتی که آب به سینی نرسد و یا بیش از حد به لبه سینی نزدیک شود. همچنین تایمر را تنظیم کنید و ببینید که پمپ را در زمان تعیین شده راه اندازی می نماید یا خیر.

کشت گوجه فرنگی با روش هیدروپونیک

کاشت بذرهای گوجه فرنگی در بستر کشت هیدروپونیک

کاشت بذر گوجه فرنگی در سینی نشاء

برای جلوگیری از ریسک انتقال بیماری و آفت به سیستم هیدروپونیک بهتر است تا خود اقدام به کشت بذر گوجه فرنگی نمایید. درنتیجه بذرها را درون سینی های با بسترهای مخصوص کشت هیدروپونیک بکارید. بهتراست قبل از استفاده از این بسترهای مخصوص، آنها در آبی که  PH آن 4.5 می باشد، کمی خیسانده شود.

بسترهایی که در کشت هیدروپونیک مورد استفاده قرار می گیرند شامل:

  • پشم سنگ
  • الیاف نارگیل
  • پرلیت

استفاده از نور مصنوعی تا زمان جوانه زنی

نور مصنوعی جهت رشد گیاه گوجه فرنگی

پوشش پلاستیکی را به محض ظاهرشدن برگ های لپه ای از روی گیاه برداشته و نشاء ها را در معرض نور حداقل 12 ساعت در روز بگذارید. مانع تابیدن نور به ریشه ها شوید و می توانید ریشه ها را قبل از منتقل کردن در یک محلول استارتر که دارای فسفر است، قرار دهید تا ریشه زایی بیشتر شود.

انتقال نشاءها به سیستم هیدروپونیک

انتقال نشاء گوجه فرنگی به کشت هیدروپونیک

اجازه دهید ریشه ها از قسمت زیرین سینی بیرون بزنند و همچنین برگ های حقیقی نیز ظاهر شوند. این روند بین 10 الی 14 روز به طول می انجامد.

تنظیم تایمر پمپ آب

تنظیم تایمر پمپ آب

در شروع کار، تایمر را در ازای هر 2.5 ساعت 30 دقیقه تنظیم نمایید و با درنظر داشتن گیاهان و شروع شواهد پژمردگی، آبیاری را افزایش دهید.

همچنین در صورتی که ریشه ها باریک بودند، آبیاری را کمتر نمایید. بستری که گیاهان در آن قرار دارند برای چرخه ی بعدی آبیاری باید بطور کامل خشک باشد.

در زمان شکوفه دهی و میوه دهی گیاه گوجه فرنگی باید مقدار آبیاری را افزایش داد.

ایجاد لامپ های مصنوعی برای سیستم هیدروپونیک

نور دهی در کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

گوجه فرنگی برای رشد به میزان 16 الی 18 ساعت در روز نیاز به نور دارد. بعد از این زمان باید به مدت 8 ساعت لامپ ها را خاموش کرد. از نور خورشید هم می توانید بهره ببرید، اما امکان دارد که آهسته تر رشد کنند.

متصل کردن گیاهان گوجه فرنگی به قیم ها و هرس کردن آنها

هرس کردن در کشت هیدروپونیک گوجه فرنگیبرخی از گونه های گوجه فرنگی رشدی نامحدود دارن و رشد آنها متوقف نمی شود، در این صورت آنها نیاز به قیم دارند تا بتوان به خوبی رشدشان داد و انجام عمل هرس کردن گیاهان اضافی و شکستن آنها بوسیله دست در عوض بریدن آنها صورت می گیرد.

گرده افشانی شکوفه ها

گرده افشانی مصنوعی

پس از شکوفه دادن گیاهان به علت نبود حشرات برای گرده افشانی، خودتان باید دست بکار شوید. اجازه دهید گلبرگ ها به سمت عقب رفته و مادگی ظاهر شود و پرچم ها با گرده پوشانده شوند. یک قلمو برداشته و با هریک از این پرچم ها تماس داده و پس از آن با انتهای طرفین مادگی تماس بدهید. به طور مرتب این عمل را در طول روز تکرار کنید.

 

 نکات مهم در هنگام کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

  1. دمای گیاه در کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

 

1- دما در طول روز باید بین 18 الی 24 درجه سانتی گراد و در شب 12 الی 18 درجه سانتای گراد باشد.

 

تهویه در کشت هیدروپونیک

2- استفاده از یک فن خروجی در اتاق برای حفظ درجه حرارت

 

محلول تقویتی گوجه فرنگی

3- محلول غذایی را به مخزن آب سیستم هیدروپونیک اضافه نمایید

تست ph آب در کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

 

4- حتما آب سیستم هیدروپونیک را آزمایش کنید و برای این کار می توانید از کیت تست PH یا کاغذ لیتموس جهت اندازه گیری PH آب و مواد غذایی استفاده کنید.

 

چراغ رشد در کشت هیدروپونیک

5- نصب چراغ های رشد در کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

آبیاری و کنترل منظم در هنگام کشت گوجه فرنگی

6- انجام آبیاری منظم در کشت هیدروپونیک

 

تعویض و جایگزینی آب در کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

7- جایگزین کردن مرتب محلول غذایی و آب در سیستم کشت هیدروپونیک

ما در این مقاله سعی کرده ایم  از صفر تا صد پرورش گوجه فرنگی به روش هیدروپونیک را به شما آموزش دهیم امیدواریم برای هر کس که بخواهد این گیاه رابه این روش کشت کند، مفید واقع شده باشد.