پرورش گوجه فرنگی در خانه بسیار مناسب برای آن دسته از افرادی است که در آپارتمان ها زندگی کرده و به محیط بیرونی احتیاج ندارند. برای آگاهی از چگونگی کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان ادامه مطلب را بخوانید.

انتخاب بذر در کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان

قدم اول در کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان انتخاب بذر گوجه فرنگی است. گوجه فرنگی دارای بذرهای گوناگونی می باشد که کلا به دسته ها ی محدود، نیمه محدود و نامحدود دسته بندی می شوند. اینکه شما چه نوع رقمی را انتخاب کنید، به هدف خوددتان از پرورش گوجه فرنگی بستگی دارد.

محدود

بذرهای محدود مختص به کاشت در محیط باز هستند و به طور پشته ای رشد می کنند. رشد در بذرهای محدود به این گونه است که در ازای هر2 الی 3 تا برگ یک گل گوجه فرنگی پدید می آید و در قسمت انتهای هر شاخه فرعی هم در ازای 2 الی 3 برگ یک گل آذین پدید می آید، که پس از آن شاخه فرعی دیگر رشد نمی کند.

نیمه محدود

این نوع بذرها به دلیل رشد حداکثری در مدت زمان کمتر، برای کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان در فصل پاییز مناسب هستند.

نامحدود

این نوع بذرها به علت اینکه رشدی عمودی دارند و به سمت بالا حرکت می کنند، مناسب برای پرورش در گلخانه ها هستند. در صورتی که شما در خانه فضای کافی برای رشد عمودی این نوع بذر را داشته باشید، می توانید از این نوع بذر استفاده نمایید. به طور عادی در ازای هر 3 برگ یک گل آذین به وجود می آید. این گل آذین در ساقه اصلی و فرعی شکل گرفته و همچنین بوته به رشد طولی خود ادامه داده و متوقف نمی گردد.

کاشت بذر در کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان

به منظور کاشت بذر گوجه فرنگی می توانید از کمپوست 80 و پرلیت 20 درصد بهره ببرید. ابتدا سینی نشاء را به وسیله اسپری کردن آب مرطوب کرده و با مخلوط کمپوست و پرلیت مرطوب شده آن را پر نمایید. بعداز آن هر سلول از سینی کشت را به میزان 0.6 سانتی متر سوراخ کرده و درون هر سوراخ 3 تا بذر گذاشته و آنرا بپوشانید.

در زمان کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان در صورتی که سینی کشت در دسترس نبود، می توانید از ظروف یکبار مصرف نیز استفاده نمایید.

همچنین باید دقت داشته باشید در صورتی که بخواهید از سینی کشتی که یکبار استفاده شده است بازهم استفاده کنید، باید آنرا با دقت شستشو دهید، که برای این منظور می توانید از محلول سفید کننده و آب با نسبت 1 به 10 بکار برید.

مراحل کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمانافزایش جوانه زنی بذرها در کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان

افزایش جوانه زنی بذرها با استفاده از نور و گرما امکان پذیر است. جوانه زنی شامل، تبدیل شدن بذر به جوانه می باشد. که در حدود 5 الی 10 روز طول می کشد. عوامل زیر در تغییر زمان جوانه زنی بذر گوجه فرنگی موثر هستند.

بعد از کاشت بذر گوجه فرنگی سریعا با یک پلاستیک سطح بستر را پوشش دهید. زیرا رطوبت و گرما با این عمل حفظ می شود. پس از نمایان شدن برگ های لپه ای باید پلاستیک را بردارید.

انتقال سینی کشت به مکانی گرم، زیرا جوانه زنی به دمای بین 21 الی 26 درجه ای نیازمند است.

برداشتن هر روزه ی پلاستیک از روی سطح و مرطوب کردن آن.

انتقال جوانه ها به محلی آفتابی

جوانه گوجه فرنگی در روز به مدت 8 ساعت نور آفتاب احتیاج دارد. زیرا نور آفتاب باعث تقویت جوانه ها خواهد شد. پس باید بعد از رویت جوانه ها پلاستیک برداشته شده تا نور به جوانه ها تابانده شود. اگر در داخل خانه شما پنجره هایی دارای نور کافی وجود داشته باشد، می توانید جوانه ها را پشت پنجره قرار داده و یا از لامپ های رشد گیاه به این منظور استفاده کنید.

اگر از ال ای دی رشد گیاه استفاده می کنید، باید حواستان به فاصله مناسب گیاه با لامپ باشد و هر اندازه که گیاه بیشتر رشد کرد فاصله لامپ با گیاه را افزایش دهید.

نحوه ی منتقل کردن نشاء ها به بستر بزرگتر

با نمایان شدن یک تا دوعدد برگ گوجه فرنگی آنها را به یک گلدان بزرگتر انتقال دهید.

برای این کار باید بدون اینکه به ریشه آسیب برسد نشاء ها را جدا کنید. به این صورت که با گرفتن ساقه و ایجاد لرزش به سمت بالا، نشاء از جای خود درمی آید.

در همین حالت که ساقه را در دست دارید، به حفره ای که در گلدان ایجاد کرده اید برده و سپس روی آن خاک ریخته و با دست، آرام خاک را فشار دهید.

پس از آنکه نشاء را منتقل کردید، اقدام به آبیاری نمایید. برای آبیاری باید دقت کنید که خاک خشک باشد و سپس آبیاری نمایید. حتی امکان دارد خاک روی بستر  خشک باشد و زیر بستر مرطوب، که در این صورت باز باید در زمان دیگر آبیاری را انجام داد.

شدت نور کافی برای گوجه فرنگی در زمان کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان

در صورتی که از لامپ های رشد مصنوعی برای نوردهی استفاده می کنید، باید شرایطی طبیعی را فراهم نمایید. گوجه فرنگی به 12 الی 16 ساعت نور نیاز دارد.

برای روشن و خاموش کردن لامپ ها پس از ساعت مذکور، می توان از تایمر استفاده کرد تا به صورت اتوماتیک عمل روشن و خاموش کردن لامپ را انجام دهد.

کود شیمیایی

اگر می خواهید کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان باردهی خوبی داشته باشد، باید مواد غذایی به اندازه کافی به گیاه داده شود. زمانی که نشاء ها را منتقل کردید و دو هفته از انتقال آنها گذشت، باید کوددهی را هر هفته یکبار انجام دهید.

به منظور کوددهی به نشاء گوجه فرنگی باید از کود دارای فسفر زیاد استفاده شود و به راهنمایی استفاده از کود در پاکت دقت کنید.

گرده افشانی

به طور معمول، گرده افشانی گوجه فرنگی در محیط باز توسط عوامل طبیعی مانند، زنبورها یا وزش باد انجام می گیرد. اما چون در خانه، ما این عوامل را نداریم . پس باید خودمان دست به کار شویم و برای این کار می توانید از مواردی مثل: نصب پنکه و ایجاد باد، ضربه زدن به ساقه گیاه و مالیدن یک قلمو به خاک و منتقل کردن گرده ها به گلدان های دیگر استفاده نمایید.

برداشت

در صورتی که از بذرهای نامحدود استفاده می کنید، پس از 60 الی 80 روز می توانید گوجه فرنگی را برداشت نمایید. تولید گوجه فرنگی در تمام فصل ها صورت می گیرد. زمان برداشت محصول گوجه فرنگی وقتی می باشد که رنگ آنها با توجه نوع بذر قرمز، زرد یا صورتی شود و همچنین نرم بودن گوجه فرنگی در هنگام اعمال کمی فشار دلیل بر رسیدن این محصول می باشد.

نتیجه اینکه گیاه گوجه فرنگی یک گیاهی است که بسیار به شرایط محیطی حساس است و نیاز به دقت کافی برای پرورش دارد و همچنین برنامه غذایی مورد استفاده برای این گیاه نیز باید به دقت اجرا شود.

امیدواریم مطلب آموزش کشت گوجه فرنگی در خانه یا آپارتمان برای شما که می خواهید گوجه فرنگی را در منزل خود پرورش دهید مفید بوده باشد.